Teknolojik gelişmelerin her geçen gün hızını artırdığı bir dünyada yaşıyoruz. Yaşanılan tüm gelişmeler insanların ve toplumların geleceğini şekillendirirken bilgiyi üretme, bilgiyi kullanma ve bilgiye ulaşma şekillerini de değiştiriyor. Gelişen teknolojilerle ortaya çıkan terimler, ilk başta anlaşılmaz gibi gözükse de zamanla hepimizin bazen sosyal bazen de iş yaşamında kullandığı bir uygulamaya dönüşüyor.
Günümüzde iş hayatında, şirketler tarafından yaygın olarak kullanılan bir teknoloji olmasına rağmen hala bazı şirketler veya bu şirketlerdeki yöneticiler “Business Intelligence veya İş Zekâsı” yazılımlarına mesafeli duruyor. Çünkü iş zekasını kullanmanın kodlama bilgisi gerektirdiği için zor olduğu gibi yanlış bir düşünceye kapılıyor. Aslında iş zekası yazılımlarını kullanmak için ister yönetici olun ister iş analisti, kodlama bilgisine ihtiyacınız yoktur. Tek ihtiyacınız olan işinizi geliştirmek için iş zekası kullanmak istiyorsanız bazı temel tanımları biliyor olmanızdır.
Blog yazımızda, iş zekası konusunda kendinizi geliştirmenize rehberlik edecek birkaç kitabı sizler için listeledik. Siz de okuma listenizde bu kitaplara yer vererek özellikle, veriye dayalı karar alma süreçlerinizde kilit rol üstlenerek işinizin geleceğine yön verecek bir teknolojiyle yakından tanışabilirsiniz.
Business Intelligence for Dummies, Swain Scheps
Girişimci, danışman ve iş zekası uzmanı olan Swain Scheps tarafından yazılan “Business Intelligence for Dummies” iş zekasını öğrenmeye yeni başlayanlar için yol gösterici bir kitap niteliğindedir. Bir iş zekası yazılımı kullanırken eğer performans göstergeleri belirlemek, doğru ve anlamlı raporlar almak, verilerden içgörüler oluşturmak ve veriye dayalı kararlar almak istiyorsanız bu kitabı, iş zekasını öğrenmek ve anlamak için bir başlangıç olarak kullanabilirsiniz.
Büyük Veri Bilgi Yönetimi ve İş Zekası, Doç. Dr. Muhteşem Baran
Doç. Dr. Muhteşem Baran tarafından yazılan “Büyük Veri, Bilgi Yönetimi ve İş Zekası” kitabında, günümüzde bilginin iş yaşamındaki ve akademik yaşamdaki önemine değiniliyor. Bilginin değerinin gelecekte daha da artacağı bir gerçektir. Bu nedenle, iş hayatının artan rekabet ortamında bilginin yönetimi, tüm işletmeler için hayati ve stratejik bir öneme sahiptir. Bu kitapta; büyük veri, bilgi yönetimi ve iş zekası konularına değinerek bilginin; iş hayatında süreçler ve ürünler açısında nasıl kullanılabileceğinden bahsediliyor. Bu bakış açısıyla kitabın, okuyucular için “iş zekasının neden stratejik bir değere sahip olduğunun anlaşılması” için bir kılavuz olduğu söylenebilir.
Succesful Business Intelligence, Cindi Howson
İşlerini geliştirmek için iş zekasını işletmelerde kullanmak isteyen şirketler için bir başka rehber de bu kitaptır. İş zekasının gerçek yaşamdan örneklerini görebileceğiniz bu kitapta, iş zekası sistemlerinin kuruluşa nasıl tanıtılacağı, bu yazılımların nasıl kullanılacağı ve nasıl değerlendirileceği gibi birçok konudan bahsediliyor. İş zekası konusunda tanınan bir konuşmacı ve yazar olan Cindi Howson, kitapta alanındaki uzmanlığını yansıtıyor.
İş Zekası ve Veri Madenciliği, Şadi Evren Şeker
İş zekası ve veri madenciliği konularına bir giriş mahiyetinde olan “İş Zekası ve Veri Madenciliği” kitabı, Şadi Evren Şeker tarafından yazılmıştır. Yazar kitapta; veri ön işleme, veri dönüşümü ve veri madenciliğinde sıklıkla kullanılan sınıflama, kümeleme, ilişkilendirme ve tahmin yöntemleri gibi metotları da açıklıyor. Ayrıca konuların teorik anlatımlarla birlikte, uygulamalı anlatımlara da yer veriyor. Hem bilgi edinmek hem de edindiğiniz bilgilerin uygulamalı karşılıklarını görmek istiyorsanız bu kitabı okuma listenize ekleyebilirsiniz.
Sonuç olarak, okuduğumuz kitaplar, iş zekasını anlamak ve öğrenmek için ufkumuzu genişletir. Okuduklarımızın karşılığı olarak işimizde BilişimBI iş zekası sistemini kullanmak, geleceğinize yön vermek için ihtiyacımız olan bilgiyi keşfetmemize destek olur.
#işdünyası , #işzekasıkitap , #yenibaşlayanlar