İş Zekası (BI) sistemleri, şirketler tarafından maliyetli olduğu bilinen yatırımlardır. Dolayısıyla maliyetli olduğu bilenen bir teknolojiye yatırım yapmak hiç de kadar kolay bir karar değildir. Fakat şirketinizin hedefinde büyümek varsa, yapacağınız bir seçimle geleceğinizi şekillendirebileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Seçiminizi, şirketinizin geleceğinden yana kullandıysanız; hangi iş zekasının, iş gereksinimleriniz için doğru bir çözüm olacağının yanıtını, seçiminize yön verecek ipuçlarında arayalım.
Şirketinizde, verilerinizden etkili sonuçlar çıkarabilecek, veriye dayalı karar alma süreçlerinizi hızlandıracak, iş süreçlerinizi iyileştirebilecek, kısaca iş ufkunuzu genişletecek bir iş zekası için yazımızı okumaya devam edin…
Doğru İş Zekası (BI) Seçimi Yapmanızı Sağlayacak İpuçları
Tüm iş zekası (BI) sistemlerinin temelinde, ham verileri kullanılabilir ve anlamlı bilgiye dönüştürme amacı vardır. Bu nedenle iş zekasının gerçek gücü, çeşitli kaynaklardan toplanan verilerin; haritalar, grafikler ve çizelgeler şeklinde görselleştirilmesini sağlayan “raporlama aracında” yatar. Bu gücü kullanabilmek için, seçeceğiniz iş zekasının verilerinizi nasıl görselleştireceğini bilmek çok önemli bir detaydır. Bir iş zekası seçerken mutlaka tasarım düzeyiyle birlikte makine öğrenmesi özelliklerine de sahip olup olmadığını sorgulayın. Şimdi gelin, diğer ipuçlarına bakalım.
İpucu 1: Dijital Dönüşüm Çağının Gündemi “Güvenlik”
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimiyle artan sadece verilerimiz değildi, beraberinde siber saldırılar da arttı. Dolayısıyla günümüzde veriye sahip olmak kadar, verileri koruyabilmek de çok önemli. Tercihinizi yaparken, iş zekası sisteminin son teknolojik güvenlik protokollerine sahip olup olmadığını kontrol edin. Örneğin; güvenlik açığı tarama, erişim kontrolü, şifreleme gibi.
İpucu 2: Değişime Adapte Olabilmek için “Ölçeklenebilirlik”
“Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.” diyor Herakleitos. Bulunduğunuz pazarın değişimi, işinizi de değiştirir. Bu yüzden, iş zekası seçiminizin, işinize göre ölçeklenebilir olduğundan emin olun. Çünkü işinizin büyümesiyle birlikte artan veri ihtiyacınızı ancak ölçeklenebilir bir iş zekası karşılayabilir.
İpucu 3: “Özelleştirilebilir” Panolarla Daha İyi Kararlar
Şirketiniz için veriler ancak gerçek zamanlı olarak kolayca anlaşıldığında ve erişilebilir olduğunda etkilidir. Bu durum, yalnızca tüm verilerinizi tek bir yerde görüntüleyebilmenize imkân sağlayan, özelleştirilebilir panolara sahip bir iş zekası sistemi ile mümkündür. Bütünü görmek, işinizdeki tehdit ve fırsatları görmenizi ve daha iyi kararlar almanızı sağlar.
İpucu 4: “Kategori Bazlı” Raporlamayla İyileşen İş Süreçleri
İş zekasındaki önemli özelliklerden biri de kategori bazlı raporlardır. Yani, birden fazla kaynaktan gelen verilerinizden yararlanarak işinizde belirli kategorilere göre raporlar oluşturabilir. Bu raporlar bir defa oluşturulduktan sonra, en iyi ve en kötü ürünlerinizi, hizmetlerinizi, bölgelerinizi sıralanmış bir şekilde görebilirsiniz. İş süreçlerinizi düzene sokmak için, neyin işe yaradığını neyin işe yaramadığını fark etmek için bu özelliğini mutlaka incelemelisiniz.
İpucu 5: “Etkileşimli” Raporlarla Verileri Keşfetmek
Tüm raporlama özellikleriyle birlikte seçeceğiniz iş zekası, farklı türlerdeki verilerinizi keşfetme ve analiz etme imkanı sunan etkileşimli raporlara erişmenize de izin vermelidir. Örneğin, verileri derinlemesine inceleme, gerçek zamanlı analiz için veri filtreleme ve sıralama gibi.
İpucu 6: Kullanıcı Deneyimini Kolaylaştırmak için “Sadelik”
İyi bir iş zekası sisteminden tüm paydaşlarınız, çalışanlarınız kolayca yararlanabilmelidir. Seçeceğiniz sistemin sadece bilgi teknolojileri çalışanları için değil, herkes için kullanılabilir ve anlaşılabilir olması gerekir. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olup olmadığını karar vermeden önce mutlaka kendiniz deneyimleyin.
Şirketiniz için doğru iş zekası (BI) çözümünü bulmak konusunda şüphe yaşıyorsanız ve bir çözüm ortağı arıyorsanız iletişim formumuzu doldurarak bilgi veya demo taleplerinizi bize iletebilirsiniz.
#işsistemleri , #businessintelligence ,
#analitikraporlama , #bilgigüvenliği , #veriyönetimi